Argentinië

La Conquesta del Pol Sud: Claudia

Claudia Victoria Poblete Hlaczik

4 t/m 15 maart

Grenzeloos
Theater

Explore Festival

Festival

De relatie en frictie tussen collectieve geschiedenis en individueel leven

‘Claudia’ vertelt het aangrijpende verhaal van de Claudia Poblete, die in de jaren van het Argentijnse generaalsregime (1976-1983) als baby werd weggehaald bij haar familie en  opgevoed door mensen uit de groepering die vervolgens haar biologische, linkse ouders vermoorden. Zo groeit Claudia op in een betere buurt van Buenos Aires in de vaste overtuiging dat zij Mercedes Beatriz Landa heet en dochter is van een gepensioneerde legerkolonel. In 2000 ontdekt de dan inmiddels 22-jarige systeemingenieur dat haar leven een grote leugen is. Een verplichte DNA-test wijst uit dat zij een van de honderden ‘desaparecidos’ was: verdwenen kinderen waar al jaren naar werd gezocht. Claudia’s zaak markeert het begin van het einde van de straffeloosheid die militaire officieren tot dan toe genoten.

Haar verhaal wordt als soort documentair theater op de bühne gebracht door La Conquesta del Pol Sud, met Claudia als verteller. Uit haar relaas wordt stukje bij beetje duidelijk wat haar overkomen is, in combinatie met documentaire beelden en onderzoeksfeiten die het gezelschap zelf verzamelde in Argentinië.

‘Claudia’ is – na ‘Nadia’ – de tweede van een trilogie getuigenissen, waarin La Conquesta del Pol Sud de relatie en frictie tussen collectieve geschiedenis en individueel leven beschrijft. Taal, journalistiek onderzoek en visuele poëzie worden gecombineerd tot een monumentaal werk over geheugen, recht en identiteit, dat niemand onberoerd laat.

Regie:
Carles Fernández Guia

Spel:
Claudia Poblete Hlaczik

Dramaturgie:
Claudia Poblete Hlaczik, Carles Fernández Guia en Eugenio Szwarcer

Decor en video:
Eugenio Szwarcer

Lichtontwerp:
Luis Martí

Geluidsontwerp:
Damien Bazin

Speellijst