Zes Nederlandse podia slaan handen ineen

4 t/m 15 maart

Grenzeloos
Theater

Explore Festival

Festival

Ondanks de gevolgen van de COVID pandemie, slaan zes grote Nederlandse podia de handen wederom ineen om een maker van belang uit te nodigen. Choreograaf Serge Aimé Coulibaly uit Burkina Faso creëerde vorig jaar in het midden van de pandemie ‘WAKATT’ (betekenis: Onze Tijd) Een bruisend en hartstochtelijk pleidooi voor het behoud van aloude menselijke waarden in een steeds onverdraagzamer wordende wereld.

Voor Serge Aimé Coulibaly betekent dans een maatschappelijk engagement. Hij stelt de dagelijkse realiteit en de maatschappelijke evoluties in vraag en deelt dat onderzoek met zijn publiek. In zijn werk onderzoekt hij het snijvlak tussen persoonlijkheid en betrokkenheid, de spanning tussen enerzijds wat het individu beleeft of wil zeggen en anderzijds wat het engagement voor een betere wereld aan dat individu oplegt. Vanuit zijn engagement ontwikkelde hij een creatieproces dat vertrekt vanuit het dualiteitsprincipe. Iedere beweging die het lichaam doorkruist, kent een tegengestelde. Iedere vorm van energie gaat gepaard met een tweede vorm. Hierdoor komen lichaam en geest in een staat waarin intuïtie en urgentie het overnemen.

Met zijn project slaat hij brug tussen Afrika en het Westen. Altijd op zoek naar het aangaan van de dialoog en, vasthoudend aan de overtuiging dat er nog hoop is.

Met zijn gezelschap Faso Danse Théâtre baant hij een weg naar een betere tijd en evenwichtige samenleving waarin er plaats is voor iedereen.

De deelnemende podia organiseren de tournee van ‘WAKATT’ als opmaat van een nieuwe festival-editie van het Explore Festival die moet gaan plaatsvinden in seizoen ’23-’24.